Грецька кухня є типовою середземноморською кухнею і має багато спільного з кухнею півдня Франції, Італії, Балкан, Анталії та Близького Сходу. Найбільш характерним і древнім елементом харчування греків є оливкова олія, яка присутня практично у всіх стравах. Відмінна риса грецької кухні - величезне розмаїття закусок, які готуються з м'яса, риби або овочів.
З гарячих страв в Греції популярна мусака, яка складається з запечених шарів: з нижнього шару баклажанів з оливковою олією, середнього шару з баранини та помідорів і верхнього шару з соусу бешамель. Іноді в мусаку додають кабачки, картоплю або гриби. Трохи схожа на неї страва - пастіціо - запіканка з фаршу і великих макаронів з сиром. Греки не схильні до приготування складних страв, тому найпоширеніші м'ясні страви в Греції - просто запечені на вугіллі або на рожні. Це може бути баранина, яловичина, свинина або курка. З найбільш популярних м'ясних страв, що готуються на грилі в Греції, можна зустріти м'ясо з кісточкою - брізолес, маленькі шашлички - сувлаки, шашлик з великими шматками м'яса - кондосувлі, баранячі реберця - паідак'я , тонкі пластинки м'яса з прожилками сала – панцетес.
Важливе місце в раціоні харчування греків займають риба і морепродукти. Такі сорти риби, як морський окунь, скумбрія, дорада частіше запікають на вугіллі, причому подають до столу, у супроводі "ладолемоно", оливкової олії з лимоном. У Греції Ви знайдете величезну різноманітність страв з морепродуктів в гарячому вигляді або у вигляді холодних закусок. Це восьминоги, приготовані або на вугіллі - хтаподі схарас, або у відварному вигляді з оцтом - хтаподі ксідато, кальмари, смажені - каламар тіганіта, каракатиці, тушковані зі шпинатом, креветки, запечені на грилі - гаридес схарас, або тушковані в помідорно-сирному соусі - гаридес саганакі, мідії на пару -мідья ахніста, або в помідорно-сирному соусі - мідья саганакі.
Найбільш популярні овочі: томати, баклажани, картопля, зелена квасоля, бамія, перець і цибуля.
Грецька кухня використовує велику кількість сирів: фета, грав’эра, мецовон, кефалотирі, касеріо, манурі.
Салати в грецькій кухні діляться на гарячі і холодні і зазвичай мають назву в залежності від основного інгредієнту. З грецьких холодних і свіжих салатів на першому місці за популярністю стоїть, звичайно ж грецький салат, до складу якого вхдять: помідори, огірки, ріпчаста цибуля, болгарський перець, оливки, сир фета, сухий орегано і оливкова олія. Також популярними холодними салатами є салати з руколи «року», салат зі свіжого листя салату - марула. До гарячих грецьких салатів відносяться всі відварні салати, наприклад салати з відвареної кольорової капусти -кунупіді, з капусти броколі.
У грецькій кухні трави і спеції використовуються набагато частіше ніж в інших середземноморських кухнях. Найчастіше це орегано, м'ята, часник, цибуля, кріп, сіль і лаврове листя. Інші популярні спеції це базилік, чебрець і насіння кропу. У багатьох грецьких рецептах, особливо в північних районах країни, використовуються солодкі спеції в поєднанні з м'ясом, зокрема кориця або гвоздика. Грецькі страви характеризуються частим використанням м'яти і мускатного горіха.
Серед напоїв особливою популярністю користується кава, яка готується різними способами. Грецька кава -" еллінікос кафе" подають у маленьких чашках зі стаканом холодної води; фрапе - розчинна кава з льодом і молоком, збита особливим чином - чудово втамовує спрагу. Солодка кава називається глікос, середньої солодкості - метріос, зовсім без цукру - скетос. Чай для греків - це вельми дивний і рідкісний напій. З напоїв тут також п'ють пиво чи узо, грецьку анісову горілку, і , звичайно ж, відому рецину - молоде вино, настояне на смолі хвойних дерев, яке часто розбавляють кока-колою.
Говорячи про традиційну грецьку кухню, неодмінно слід відзначити чудові кондитерські вироби такі як лукум (солодкість з цукру чи борошна з додаванням крохмалю і горіхів), пахлаву, меломакарони (солодкі овальні коржики), лукумадес (невеликі пончики з дріжджового тіста з додаванням кориці, які смажать у фритюрі). Особливо широко використовуються в десертах цитрусові та виноград. В якості заправок частіше використовуються мед, вершки або сметана, натуральні соки.
Випробуйте страви грецької кухні і насолодіться ними!