Індійська кухня характеризується особливим ставленням до їжі. Відповідно до індійських переконань вся їжа - це дар неба, дар богів людям. Приготування і вживання їжі вимагає особливого підходу до цих процесів: усвідомленості, концентрації і, насамперед поваги.
Індійська кухня так само різноманітна, як і її культура, географія та клімат. На кулінарні рецепти індійської кухні значно вплинули індуїзм та мусульманство. Так, наприклад, під впливом релігії індуїзму вживання яловичини суворо забороняється, оскільки корова вважається священною твариною. Однак під впливом ісламу м'ясна кухня, представлена курчатами тандурі, стала знову повертатися в раціон індусів. Також тут дуже популярними є страви з риби, кальмарів, омарів, креветок і устриць. Особливий кулінарний регіон становить північний захід Індії, чия кухня називається муглай.
Вже сторіччями для індійської кухні рослинна їжа є основою харчування і такі продукти як рис, кукурудза, дал, горох, сочевиця та інші бобові, овочі, а також коржики з нижчих сортів борошна (чапаті) - її невід'ємна частина. Багато індійців на півдні є вегетаріанцями. Основу їх їжі складають солодкий перець, фініки, жовта сочевиця і відварний рис. Найвідомішою індійською стравою є карі. В індійській кухні карі в основному овочеві і вельми гострі. Карі для індійців це не тільки приправа, але й ціла група страв, об'єднана спільною особливістю - густою консистенцією і комбінацією свіжо змелених спецій, що робить одну страву не схожою на іншу. З приправою карі, до складу якої зазвичай входять червоний і чорний перець, кориця, гвоздика, імбир, горіхи, м'ята, гірчиця, майонез, петрушка, кріп, часник, шафран, цибуля, помідори та ін., готують багато соусів. Також в індійській кухні поширені такі соуси як гострий соус анчар, зварений з фруктів зі спеціями, червоний гострий соус масала.
Найголовнішою традиційною приправою вважається чарівна гарам масала, краща помічниця будь-якої господині. Масала означає суміш спецій, а гарам - гострий або середній, тому поєднання гарам масала означає суміш гострих або середньо-гострих спецій, які часто використовуються в карі. Не існує якогось одного певного рецепту її приготування так як поєднання спецій традиційно залежить від місцевих і регіональних смаків, але зазвичай вона робиться із суміші кардамону, насіння коріандру, зири, гвоздики, кориці, перцю, лаврового листа. Спеції спочатку обсмажують на сковороді без олії або запікають, а потім їх перемелюють. Сумішшю гарам масала іноді посипають готову страву, а іноді додають на самому початку приготування.
Крім гарам масали, в Індії широко використовуються приправа Чатні, яка набирає популярність у всьому світі. Пряна приправа, якою є чатні, часто виявляється незвичайною добавкою до холодного м'яса, риби і птиці, до основних соусів і м'яса-гриль, до сирів, пирогів зі свининою та бутербродів. Незвичайність цієї вишуканої приправи полягає в тому, що вона поєднує в собі кислі, солодкі, солоні та інші властивості одночасно. Смак чатні з одного разу зрозуміти неможливо. Раніше її готували з таких індійських продуктів як манго, кокосовий горіх та ін., але згодом стали готувати на основі будь-яких фруктів і овочів. У чатні додають багато спеції і прянощів: імбир, гострий кайєнский перець, перець чилі, солодкий стручковий перець, чорний запашний перець, гвоздику, лавровий лист, корицю, мускатний горіх, ріпчасту цибулю, часник тощо.
Дуже популярним в Індії є чай, який п'ють з гарячим молоком і спеціями. Не менш популярні такі напої, як кава, сік манго, німбу панч, приготований з соку лимона і води.
Існує дуже велика різноманітність видів індійських десертів, серед яких різні види рисових і молочних пудингів, різні види помадок, традиційна індійська солодкість – халва, кокосовий десерт ваттілаппам та багато інших цікавих солодощів.
При кожному прийомі їжі на стіл ставлять фрукти або фруктові соки, спеції.
Ознайомившись з основними стравами індійської кухні, люди в усьому світі починають знайомитися з новими прянощами в нових стравах!