Італійська кухня - традиційна кухня Італії, поширена і популярна у всьому світі, завдяки таким стравам як піца та паста. Піца народилася в Неаполі і готується з дуже тонкого тіста з сиром моцарелла, анчоусами і орегано. До приготування пасти італійці ставляться не менш серйозно. Сьогодні на ринку представлено більш ніж 350 видів різних форм макаронних виробів. Причому їх дивовижне розмаїття може варіюватися від класичних трубочок до тенісних ракеток . Майже будь-яка визначна подія в світі може підказати виробникам пасти нову форму.
В основі італійської кухні лежать історично сформовані багатовікові традиції з культурними впливами римлян, греків, ломбардів, арабів, та інших народів, які коли-небудь населяли Італію, або які мали вплив на формування її культури.
Італійська кухня характеризується, зокрема, великою кількістю свіжих продуктів середземноморського регіону, а теплий клімат Італії ідеальний для землеробства, що і вплинуло на використання в рецептах італійської кухні свіжих продуктів, місцевих овочів і фруктів. В італійській кухні часто готують страви з використанням артишоків, капусти, цибулі та спаржі, а також бобових. Овочі, зазвичай, тушкують у власному соку і додають вино та оливкову олію.
Італійська кухня дуже різноманітна і регіональна, в кожному регіоні є свої традиційні страви. У кухні півночі Італії в рецептах найбільше використовуються молочні і м'ясні продукти. Для південних районів характерне використання оливкової олії і пряних трав, яких тут значно більше ніж на півночі Італії. Саме тому тут дуже популярні різні соуси зі спеціями. Базилік, наприклад, додається практично в будь-яку страву, але частіше за все в популярний соус песто. Часник, базилік і оливкова олія - основні інгредієнти соусу.
Трапеза в Італії починається з закуски - антипасти (antipasto), що означає "додаткова закуска". Існує багато різновидів цієї страви і компонентами її можуть бути шинка, різні види сиру, листя зеленого салату - все залежить від фантазії кухаря. Обід в Італії традиційно складається з першої страви (primo piatto), зазвичай різотто, пасти або супу; другої страви (secondo piatto), яким може бути м'ясо або риба, овочі в гарячому або холодному вигляді, різноманітні салати, лазаньї і равіолі.
Супи бувають прозорі на бульйоні і кремоподібні. Популярним італійським супом є суп мінестроне, що включає сім овочів, сім видів м'яса і приправ. Салати італійської кухні можуть бути приготовані як на основі лише овочів, приправлені оливковою олією, бальзамічним оцтом і сиром, так і з додаванням шматочків м'яса чи риби.
Обов'язковою добавкою практично до всіх страв є пармезан, дуже дорогий і улюблений італійцями сир. Італія взагалі славиться величезною різноманітністю сирів. При цьому, у кожного сорту своє призначення. У піцу труть моцареллу, в вершковий соус - горгонзолу, найніжніший сир - Рікотта, який використовується в десертах.
Як і багато інших народів, мешканці Італії люблять закінчувати трапезу десертами. Одні з найпопулярніших десертів Італії це трубочки каннолі, тістечко тірамісу, які є такими ніжними, що схожі на витвори мистецтва.
Вино Італії - це національна гордість. Смак винограду присутній в кожній пляшці. У італійців дуже популярним також є напій граппа - виноградний алкогольний напій міцністю від 40 % до 50 %.
Морозиво - це окрема тема розмови! Існує більше сотні сортів морозива, починаючи з фруктового, закінчуючи часниковим. У багатьох містах Італії навіть проходять свята, присвячені морозиву .
Італійська кухня дійсно дивовижна і різноманітна, тому варто спробувати хоча б найвідоміші страви цієї країни!