Бразильська кухня є відображенням бразільців: це спокуслеве поєднання світовіх и національніх вплівів. На формування бразільської кухнї вплинули європейська, африканська, азіатська та рідна амазонська культури.
Бразильський їжа багата і різноманітна. Клімат Бразилії, в основному тропічний, а місцевість сприяє виробництву кави, широкому асортименту фруктів, овочів і худоби.
Основу бразильська кухні складають такі компоненти як: улюблена бразильцями чорна квасоля, рис і касава (маніок), широкий асортимент фруктів, таких як гуава, манго, папайя, маракуйя, ананас. Тут дуже поширені страви з борошна касави і кукурудзи, з білокачанної капусти, гарбуза та інших овочів, фруктів і зелені. Борошно касави - такоже відоме як борошно з маніоку або тапіоки, що не містіть глютену та є основою більшості бразильських страв. Чорна квасоля є незамінним інгредієнтом в домашній та вуличній їжі Бразилії. Гуава - тропічній фрукт, який вживають у свіжому вигляді або як нектар чи пасту. Цей ароматний фрукт можна використовувати у всьому, від коктейлів до солоних соусів. Також популярні в Бразилії м'ясо (яловичина, свинина, курка), ковбаси, морепродукти, окра, гарбузи, помідори. М'ясо в Бразилії готують з додаванням великої кількості оливкової олії, якою також заправляються салати.
Завдяки своїй різноманітній спадщині, бразильські рецепти вишукані та приправляються вогняними спеціями і тропічними інгредієнтами. З бразильських приправ найбільшою популярною користується темперо баяно, яка отримала свою назву від північно-східного бразильського штату Байя, але її популярність поширилася у всій кухні Бразилії. Ця суміш спецій містить орегано, петрушку, кмин, білий і червоний перці. Вона використовується в приготуванні страв з риби, овочів і супах і може перетворити просту страву на щось живе, що змусить ваші смакові рецептори станцювати самбу.
Кухні різних регіонів країни мають свої відмінності і залежать від переважаючого культурного впливу. Наприклад, на півночі Бразилії готують такі страви, як Такако (паста і борошно маніока з соусом, креветками і рослиною джамбо); мунгуза (кукурудза зі шматочками кокосового горіха); зелені банани, натерті і обсмажені на молоці; гуасадо де тартаруга (тушкована черепаха); качку в соусі з касави. На північному сході відомі інші страви: карне де соль (солоне і висушене на сонці м'ясо), фрігідейра (страва зі смаженої риби і молюсків в тісті з яйця і кокосового молока, готується в глиняному горщику ), омари з кокосовим молоком; риба, приготована з кокосовим горіхами і кокосовим молоком; свіжі креветки, тушковані з травами - коріандром, цибулею, перцем, лимоном, кокосовим молоком і пальмовою олією. На південному сході їдять кус-кус з кукурудзяного борошна і сушених креветок, смажені сардини, сушену тріску. Південні штати країни - батьківщина шураско (шматочки яловичини, нанизані на металевий стрижень, які смажаться на вуглях), яке їдять з соусом з томатів, цибулі, перцю, оцту, оливкової олії і солі). На заході Бразилії готують Ломбе де Порко ( смажену філейну частину свинини); жакаре (страва з алігаторів), пан де гуейжо (свіжий хліб з касави і сиру).
І все ж таки відокремити одну страву, характерну для всієї Бразилії, можна - це фейжоада (квасоля з різними видами м'яса, спеціями, борошном касави), яка подається з капустою, скибочками апельсину, соусом з перцю і, за бажанням, з рисом, хоча в кожному регіоні фейжоаду готують по-різному, з різними добавками. Традиційно до фейжоади подають національний напій кайпірінья, до складу якого входить кашаса (горілка зі спирту переробленого цукрового очерету), лимон і цукор.
Бразильські горіхи, які ростуть у достатку в південній частині Бразилії, є популярною національної закускою.
Найвідоміша бразильська солодкість – брігадейро, що виготовляється на основі вареного згущеного молока. З екзотичних фруктів, таких як танжерини, гуава і багатьох інших готують соки, компоти, мармелад, всілякі муси, желе і багато іншого.
Традиційний національний напій - кава, який став справжнім символом гостинності в Бразилії. Із спиртних напоїв популярні пиво, ром, кашаса, кайпірінья.
Кухня Бразилії це різноманітна мозаїка регіональних кухонь, яка варта Вашої уваги!