Перець чилі – це справді неймовірна спеція, що викликає приємний обпалюючий гострий смак у роті, пробуджуючи палкі, нестримні, сміливі відчуття та інші позитивні емоції. В світі нараховують майже 140 різних видів чилі, серед яких існують м'які, солодкі, ароматні і неймовірно пекучі сорти перцю чилі. Сильний пекучий смак обумовлений високим рівнем вмісту алкалоїду капсаїцину. Для оцінки пекучості капсикума американський хімік Уілбур Сковіл розробив шкалу на основі власних суб'єктивних відчуттів. Сковіл розчиняв витяжки різних перців в цукровому сиропі доки їх смак переставав відчуватися . Чим більше потрібно було сиропу, тим пекучішим вважався перець. Чилі має одну цікаве і вельми підступну властивість – в страви , які на початку трапези здаються лише трохи гострими, в якийсь момент змінює ситуацію на протилежну. Кулінарне застосування гострого стручкового перцю безмежне. Його можна використовувати як в сирому, так і в сушеному вигляді, як цілком, так і розмеленим. В якості приправи перець додають в різні гарячі страви, супи, соуси, салатні заправки і маринади. Свіжі перці, крім того, чудово поєднуються з салатами, можуть бути приправою до рибі або пасти. Сушеним перцем можна ароматизувати оцет або оливкову олію і потім додавати його до страв, як це роблять деякі шанувальники. У кухнях всього світу використання перцю чилі може бути несподіваним та незвичайним, наприклад, у десертному фондю. З відкриттям нових видів чилі з'являються і нові методи його обробки, що допомагають розкрити великий потенціал чилі, серед іншого це приготування на грилі, копчення, соління, ерментація та зацукровування.