Лавровий лист - лист вічнозеленого чагарнику або дерева (Laurus nobilis) сімейства лаврових. Своєю популярністю лавровий лист зобов'язаний стародавнім грекам і римлянам. Лаврове листя і гілки були символом слави, мужності, сили, успіху та перемоги. У Стародавньому Римі ними прикрашали переможців артистичних і спортивних змагань , а також переможців поєдинків. Лавровий лист - це листя з приємним ароматом і гірким смаком коренів. Добре висушене листя повинно бути цілими (не поламаним), еластичним , світло-зеленим, а не сірим, без плям і стеблин. Листя коричневого кольору старі, і тому цінуються менше. Лавровий лист потрібно додавати в їжу в помірній кількості, інакше їх гіркота може зіпсувати смак страви або маринованих продуктів. У супи лавровий лист зазвичай додають за 15-20 хвилин до готовності. У скляні банки з маринадом додають не більш 1-2 листочків . Традиційно лавровим листом приправляють тушковані блюда, наваристі супи, огірки, гриби , різні овочі. Його також використовують при засолюванні сала, маринуванні риби, ароматизації оцту, для приготування розсолів , пудингів і страв з дичини ; він ідеально доповнює овочеві супи , картоплю, соуси.